donderdag 18 oktober 2007

Klaar voor een derde golf


R&B-cultuur

‘Onze scholieren geraken meer en meer doordrongen van de R&B-cultuur.’ Verschillende leerkrachten en opvoeders uitten hun zorgen omtrent dit fenomeen in de weekendkrant van De Morgen. Meisjes worden regelmatig aangesproken als ‘bitches’, en verschijnen half naakt op schoolfeestjes, maar ook in de les.
Wel blijken de Vlaamse scholieren een stuk kuiser dan hun Nederlandse collega’s.

Fellatio in ruil voor een breezer

Bij onze noorderburen maakt men zich al een tijdje zorgen over de seksualiteitsbeleving van hun jeugd. Gaande van decadente schoolfeestjes, over het toenemende aantal groepsverkrachtingen, tot het aanbieden van seksuele diensten in ruil voor geld en gratis drank.

Dit laatste fenomeen werd twee jaar geleden onderzocht door de Nederlandse gezondheidsdienst GGD. Deze dienst had geruchten opgevangen over het bestaan van feestjes waar heel jonge meisjes hun beste fellatio-technieken ten toon spreiden in ruil voor een breezer. GGD besloot enkele veldwerkers uit te sturen. Met het idee dat het wel om een marginaal fenomeen zou gaan, doken ze in hun pikantste outfit, en gingen undercover.

Het woord ‘marginaal’ bleek op twee manieren niet op te gaan. Ten eerste was het fenomeen grootschaliger dan verwacht. Ten tweede week de sociale afkomst van de jongeren af van wat ze verwachtten. Niet alleen kansloze jongeren uit achtergestelde wijken maar vaak gewone, uit de middenklasse afkomstige, jongelui.

De evoluties bij onze noorderburen, zetten de Nederlandse regering er toe aan om maatregelen te nemen tegen de beeldvorming van het meisje als lustobject. Goede poging, dat wel. Maar het is de manier waarop ze dit willen aanpakken -meer vrouwen aan het werk krijgen- die vragen oproept. Goed voor de economie, dat is zeker, maar of dit echt de beeldvorming bij de jeugd zal veranderen? Misschien als je eerst het glazen plafond wegwerkt, maar dat is een andere discussie.

Behagen

Gelukkig zijn deze besproken Nederlandse situaties, vooral voor ons belgenlandje, uitzonderlijke gevallen. Maar ze wijzen wel op een onderliggend fenomeen.
Onze samenleving wordt meer en meer geseksualiseerd, en het zijn vooral jonge mensen die daar beïnvloedbaar voor zijn. Twee feministische golven en een seksuele revolutie ten spijt, blijkt dat jongeren, en dan vooral de meisjes, nog niet bevrijd zijn.

Noem het de R&B-cultuur. Iedereen kent het beeld wel, clips, waar één of meer potige kerels omringd worden door een troep geile, rondborstige deernen, die letterlijk staan te kronkelen om uitverkozen te worden. Vrouwvriendelijk kan je het moeilijk noemen.
Maar het hoeft zelfs zo ver niet te gaan. Sla om het even welk vrouwenblad open. De boodschap wordt erin gepompt: ‘Wees mooi, sexy, goed in bed’. Met andere woorden: ‘Wees behaaglijk’.

Op honderd jaar tijd, van opgesloten in katholieke regels en een bekwellende keuken, naar gevangen in een onbereikbaar ideaalbeeld. Misschien toch niet de kwalitatieve sprong zoals voorgesteld.
Wie begint er aan de derde golf?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Rustig genieten van de zon in het groen, weg van massa’s toeristen? Dat kan met ‘Eliza was here’.

Die onlinereisorganisatie is gespecialiseerd in betaalbare, kleinschalige accomodaties: authentieke landhuizen, boerderijen en finca’s.

„Waar iedereen rechts afslaat, gaat Eliza linksaf” is al enkele jaren een succesrijk motto in Nederland. ‘Eliza was here’ heeft nu ook een Belgische reissite en een kantoor in Antwerpen.

Bestemmingen: Algarve, Andalusië, Korfoe, Gran Canaria, Kefalonia, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mallorca, Peloponnesus, Rhodos, Sardinië en Zakynthos. ‘Eliza was here’ regelt
voor u de vlucht, het verblijf en een huurwagen.

De organisatie is vernoemd naar de fictieve vakantieganger Eliza die alle accommodaties al bezocht heeft. Zij meldt persoonlijke ervaringen op de website. Ook de reacties van vakantiegangers vindt u er ongecensureerd.

Informatie
http://www.elizawashere.be

Anoniem zei

Heb zojuist een weekendje Parijs gewonnen . Ik heb de tckets en de reservatie al binnen. Als je ook wil winnen gewoon aanmelden op hun nieuwsbrief.
[url=http://www.vakantiestart.info]
vakantiestart[/url]