zondag 21 oktober 2007

48 Hour Film Project voor het eerst in België: creatief met verf (en pappie’s en zaklampen)

Afgelopen zaterdag kon je in de Sphinxbioscoop te Gent de resultaten van het eerste Belgische 48 Hour Film Project bekijken. Welke van de dertien filmpjes de jury tot winnaar uitroept, wordt pas volgende week bekend gemaakt.
Het concept van het van oorsprong Amerikaanse 48 Hour Film Project is simpel: op vrijdagavond komen alle deelnemers samen en krijgen een aantal elementen die ze in hun filmpje moeten verwerken. Elke groep moet bovendien een ander –opgelegd- genre maken. Zowel professionele filmmakers als amateurs mogen meedoen. Na achtenveertig uur, en geen minuut later, moeten de afgewerkte producten weer binnen zijn.

In de praktijk blijkt zo’n filmpje ineendraaien allesbehalve eenvoudig. De filmmakers moeten zelf voor ideeën, filmmateriaal, decors en acteurs zorgen, en dat allemaal binnen de twee dagen. Er waren dan ook enkele filmpjes die buiten competitie werden vertoond, wegens te laat binnen gebracht. Jelle De Rock van Mystic Productions: "Ons filmpje was zo goed als afgemonteerd, toen bleek dat door één of ander technisch defect alle geluid gewist was. Een kwartiertje voor we de film moesten indienen! We hebben alle dialogen en geluiden nog ‘gedubd’, maar we waren tien minuten te laat." En achtenveertig uur is achtenveertig uur, dus ook Mystic Productions werd uit de competitie gehaald.

Wat krijg je eigenlijk na twee dagen filmen? Zeer grote verschillen in kwaliteit, zowel technisch als inhoudelijk, zo blijkt. Ook was het duidelijk niet voor iedereen even gemakkelijk geweest om de verplichte elementen op vloeiende wijze in het verhaal te verweven. Wat zorgde voor zowel bedoelde als onbedoelde hilarische situaties. Probeer maar eens een pappie, een schilderij en een zaklamp in pakweg een western te wringen...

Als toeschouwer kon je stemmen op je drie favoriete filmpjes, maar er was ook een professionele jury aanwezig in de Sphinx. Filmmakers Julien Vrebos, Hans Herbots, Rudi Van Den Bossche en Nathalie Teirlinck en filmcriticus Ben Van Alboom zullen op 27 oktober bekendmaken wie er met de hoofdprijs gaat lopen. De winnaars krijgen gedurende een week een super 16 mm-camera ter beschikking. Niet meteen de meest glamoureuze prijs, maar het filmpje zal ook op het Filmapalooza Festival in Albuquerque in de VS vertoont wordten, en dat ruikt al meer naar roem en rode lopers. Nu ja, Albuquerque...

Zaterdag 27 oktober prijsuitreiking op de afterparty in Make-Up Club, Ketelvest 51b, 9000 Gent.

Geen opmerkingen: