zondag 28 oktober 2007

Er zit misschien een oog in je vlieg


De Harvard University's School of Engineering and Applied Sciences is erin geslaagd een vliegende camera te ontwikkelen ter grootte én met het uitzicht van een vlieg. Het mechanische insect heeft een spanwijdte van 3 centimeter en weegt 60 milligram (foto: www.flightglobal.com).


Het wetenschappelijk tijdschrift Eos meldt deze uitvinding van de kleinste entomopter tot nu toe. Entomopter is de naam die Robert C. Michelson aan zijn robotinsecten gaf. Opvallend aan deze creaturen is dat ze zich niet via een mechanisme voortbewegen, maar dankzij een Reciprocating Chemical Muscle (RCM): door elektrische stroomstootjes veranderen elektroactieve polymeren van vorm, waardoor samentrekkingen ontstaan, net als bij een spier.


Een bewegende mini-robot met een camera? Dat ruikt naar spionage, en dat vonden de spionnen blijkbaar ook. De US Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) is namelijk de grote geldschieter van het 'robotic fly project' van de Harvard universiteit. Spionagediensten zijn al van in het begin geïnteresseerd in het concept van de entomopter, maar tot nu bleven de 'beestjes' vrij groot: ongeveer de omvang van een handpalm, wat hen uiteraard iets opvallender maakte dan een robotvliegje van drie centimeter.


Een laatste hindernis die nog moet worden overwonnen, is het 'intelligent' maken van de robotvlieg. Het mechanisme moet via de ingebouwde camera zelf zijn weg kunnen zoeken in een ruimte en hindernissen kunnen ontwijken. Op de bestemming aangekomen, moet de robotvlieg dan op een muur gaan zitten en zijn camera richten op een voorgeprogrammeerde persoon. Maar zover staat het nog niet. Dus kijk ik extra vaak achterom sinds er gisteren een vlieg in mijn soep dreef...

Geen opmerkingen: